Saturday, October 10, 2009

BELEDA KERING

beleda kering (agar-agar kering) yg cantik mengiurkan dengan berbagai warna & perisa nilah yg mama kunyah tak hengat donia lepas raya lepas..membuat tahap kemanisan dalam darah mama menjadi kaw giler...sehingga menggerunkan ramai pihak....

masih nak resepi? nah! ambik la... tp. kalau apa2 berlaku jangan kaitkan mama...

resepi 1
1 paket agar-agar
1 mangkok sedang air basuhan beras
1 mangkok sedang air untuk direbus bersama agar-agar
1 mangkok sedang gula pasir
1 paket kecil gula batu
Sedikit pewarna merah
mama tambah 1 perisa mewakili 1 warna

Agar-agar direndam bersama 1 mangkok sedang air basuhan beras (direndam sehari semalam)
Masak agar-agar bersama gula pasir sehingga hancur.
Tapis agar-agar yang telah masak dan dimasak sekali lagi dengan gula batu
Warnakan mengikut kesukaan masing-masing
Bila dah sejuk dipotong kecil-kecil kemudian dijemur selama 2 hari
Kemudian bolehla dihidangkan

resepi kopipes dr KZlittleoven...

resepi 11
33gm agar-agar
150gm gula batu
1.2kg gula pasir
Air secukupnya
Pewarna kuning, merah & hijau
Cara-cara
Rendam agar-agar selama 4 jam. Toskan
Sukat agar-agar dengan mangkuk; jika agar-agar semangkuk, pastikan airnya dua mangkuk.
Jerang agar-agar,air,gula batu dan gula pasir. Kacau sekali-sekala hingga tinggal separuh.
Bahagikan tiga dan warnakan secara berasingan. Tuang ke dalam loyang dan biar keras.
Potong agar-agar mengikut suka. Lapik dulang dengan kain jarang dan susun potongan agar-agar di atasnya. Jemur di bawah matahari.
Balik-balikkan agar-agar supaya rata keringkan dan tidak melekat. Bila agar-agar mulai bersaka ( kristal gula yang keputih-putihan) , bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

kopipes dari koleksi Riezanie toke kue muih... tq Zanie

Friday, October 9, 2009

NUGGET AYAM

kanak2 suka ni...mak dan apak kanak2 pun suka jugak...



bahan yang diperlukan

(A)
450 gm isi ayam bahagian dada
1 sudu besar tepung gandum
160 ml susu segar
2 cawan serbuk cream cracker
1 sudu besar butter
2 biji telur dipukul
(B)
1/2 biji cili merah dicincang
sedikit daun bawang dihiris halus
sedikit daun sop
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu garam halus

cara membuatnya

1. isi ayam dikukus dan disiat2
2. gaul dengan serbuk biskut crackers
3. panaskan butter dalam api yg sederhana masukkan tepung gandum
4. kacau sekejab lalu masukan susu agak2 mendidih masukan bahan no.2 & (B)
5. kacau sebati dan biarkan sejuk
6. bahagikan 20 gm setiap ketul...dapat dalam 30 ketul
7. bentukkan bulat dan leperkan celup dalam telur & coat dgn serbuk cream crakers
8. goreng dengan minyak yg banyak hingga kuning keemasan
hidangkan dengan sos cili untuk apak dan mak, sos tomato untuk anak2

COKLAT KURMA WALNUT

dah 19 syawal...balang beskot pun dah tinggal serdak...tapi tetamu dok mai lagi...
jangan risau, cooking coklat lebihan buat almond london ada lg..., walnut pun ada , kurma stok bulan pose pun ada lagi jadi apakata kita buat kudapan yg enak ini


bahan2nya

400 gm cooking coklat
10 biji walnut/badam atau sebarang kacang yg sesuai, kacang hantu x sesyuai ye puan-puan
kurma secukupnya
50 gm coklat putih untuk hiasan

cara nak buat

cairkan coklat masakan guna teknik double boil
walnut dipanggang dan potong 2
belah kurma dan buang bijinya & gantikan dengan walnut
celup sebahagian kurma dalam coklat
akhir sekali hiaskan dengan coklat putih...

Tuesday, October 6, 2009

SI-LABU KUNING


buah2an dan sayuran selain enak dinikmati juga punya khasiat menyembuhkan..... labu kuning, misalnya, selain enak untuk dibuat sayur lemak, dipengat, dan dijadikan bahan tambahan untuk kuihmuih, ternyata mengandung vitamin C dan betakaroten yang tinggi

peneliti penyakit paru-paru dari AS, Gary E Hatch mengatakan, orang yang makan banyak makanan mengandung zat antioksidan (vitamin C dan betakaroten) tinggi mampu mengurangi serangan asma dan penyakit pernafasan lain, dan yang paling ideal adalah labu kuning.

semakin terang warnanya (berwarna kuning keoren2an) semakin tinggi kadar betakarotennya. jadi jangan lupa menyertakan labu kuning dalam menu harian di rumah anda.

KASTAD LABU



bahan yg diperlukan:

1 biji labu kuning (prefered green skin)
5 biji telur
350 ml santan
100 gm gula melaka dicincang
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu besar gula pasir
sedikit jus pandan
sedikit vanilla
sedikit garam

1.potong labu 3:2 portion (yg atas bertangkai tu utk penutupnyer)
scoop keluarkan biji dan bersihkan bahagian dalam labu
2. kacau rata telur dan gaulkan dengan bahan2 lain hingga sebati dan tapis 2-3 kali
3. panaskan kukusan
4. tuang adunan telor kedalam labu tutup separuh dengan penutup labu bertangkai dan kukus lebih kurang 40 minit.

Sunday, October 4, 2009

PECAN BROWNIE



bahan2 yg diperlukan
(A)
320 gm butter
250 gm cooking chocolate

(B)
300 gm gula caster
1/8 tsp garam
5 biji telur
1tsp esen vanila
1/2 tbsp coffee paste

(C)
200 gm tepung gandum
1 tbsp serbuk koko
150 gm kacang pecan (panggang)

(D) hiasan

1 tin nestle cream
1 tbsp nescafe
250 gm cooking chocolate
snow sugar

cara-cara

panaskan (A) hingga cair, sebatikan dan sejukkan
pukul sebati bahan (B) then campur (C) diikuti bahan (A)
guna acuan 12" bakar 180 C dalam 35 hingga 40 minit
cairkan bahan (D) (kecuali snow sugar) kaedah double boil @ steam
curahkan atas brownie yg dah masak n sprinkle snow sugar on top

HARI TERBUKA AIDILFITRI 2009

pantasnya masa berlalu ...pejam celik, pejam celik dah 2 minggu sambut raya...ish.... pose sebulan, raya pun nak sebulan...

kawasan kejiranan mama tidak ketinggalan buat open house...tengok macam2 yang disediakan untuk tetamu,.... ketupat, lemang, rendang, lontong antara hidangan yg wajib..

antara tetamu istimewa...YB Nurul Izzah...cantik kan dia ni...simple je orgnyer...

syioknyer jadi budak2...dapat duit raya