Saturday, June 6, 2009
KUE TAKO
mudah disediakan dan sedap dihidangkan sejuk2 dari esbox...keranggupan water chestnut tu yg best... sangat sedap dihidangkan waktu berbuka puasa...
bahan-bahannya
bottom layer
50 gm tepung greenpeas/hongkwee putih (ada dikedai2 bahan kek)
150 gm gula pasir
15 biji water chestnut dikupas dan dicincang atau kiubkan kecil2
480 ml air (kalau nak hijau dan wangi guna air pandan)
campur semua dan masak hingga jernih dan dan agak pekat cepat2 tuangkan dalam acuan daun pandan mesti panas2 sbb adunan ni akan cepat membeku apabila sejuk
upper layer
50 gm tepung greenpeas/hongkwee putih
720 ml santan
1/2 tsp garam
cara-caranya
campur semua dan kacau hingga masak (slightly thick) dan cepat2 sudukan di atas adunan pertama tadi dan sejukkan. kalau buat kue ni mama suka guna santan yg diperah dari kelapa parut yg putih bersih...len la kalau guna santan kotak yg memang dah putih...
waterchestnut (berangan air) ada dijualkat pasar raya dan pasar cina
cara-cara nak buat acuan tako...sonang jo
salam kenal N slm singgah mama..timakaseh sudi link..bnyak X try msuk cbox tpi nape x kua kt ktk tu..hehehe....apapn kite exchange link..ada waktu dtglah lagi..
ReplyDelete