Thursday, June 4, 2009

APOM LENGGANG

untuk minum petang...pekena ngan teh atau kopi panas2...garing2 ranggup..kat tepi tu... pergh...citer pun tak guna...

apom lenggang nih mudah dapat kat belah2 utara... kedah ngan penang sana...rasanyer lemak2 manis...di pasar pagi kat bangsar, Kl, mama ade gak nampak owang india buat kue ni tp rasa nyer cam masam2 sket...guna kuali yg paling kecil, jgn lupa masa nak buatnyer kena lenggang kiri,lenggang kanan dan lenggang sekeliling...

resepi nyer mama kopi pes dari...http://kak-rusnah.fotopages.com (TQVM) sedap2 menu kak rus...

Ini resepi asalnya:
300 gm tepung beras cap gajah/bunga ros
240-270 ml santan
3/4 sk yeast segera
3/4 sk garam
60 gm gula
1/2 cawan nasi
(mama tambah 1 bijik telor)

Cara membuatnya

1. Kisar semua bahan dan perapkan selama 45 ke 1jam.Sesudah diperap kacau dan tambahkan santan cair dan telor, tambahkan santan kalau masih cair...
2.Lenserkan kuali dengan minyak dan tuangkan sesenduk adunan lalu dilenggang samarata bentuk bulatnya.Tutup kuali.
3.Dengan menggunakan spatula logam kuis-kuiskan tepinya dan angkat apom tersebut.
4.Bila tinggal separuh adunan kak rus masukkan 1 biji telur yang dipukul terlebih dahulu.Disebabkan power yeast semakin berkurang kak rus masukkan sedikit baking powder.Buatlah proses ulangan melenggang apom sampai selesai.

No comments:

Post a Comment