untuk anak2 dara juga mak dara yg malas cuci pinggan leh masak claypot yee mee cos ia dimakan terus dari periuk... ish2 ish anak dara malas cuci pinggan...saperla nak wat menantu...
kena buat stok nyer dulu
seekor tulang ayam (baca betul2)
sekeping ayam bahagian dada
bahan perasa (garam, gula dan sebagainyer)
1 sudu kecil ladda sulah (mama guna ajishio)
2 liter air (7-8 cawan)
1/2 batang celery
kalau suke leh letak 1/2 batang lobak merah dan 1/2 batang lobak putih
rebuskan bahan2 di atas hingga didih ,tutup periuk perlahankan api biar daging ayam lembut
bahan untuk mee
(untuk satu claypot guna 1 sanggul mee)
1/2 kg sayur sawi
dada ayam yg direbus tadi dicarik-carik
1/2 kg udang buang kulit dn rebus sekejab
sedikit lada sulah
sedikit minyak bijan
daun bawang
telor
bawang goreng
cara-cara memasak mee
masukkan mee dalm claypot, curahkan stok tadi letakkan atas dapur dan hidupkan api
masukkan sawi, isi ayam, udang, lada sulah, minyak bijan dan daun bawang bila mendidih pecahkan sebiji telor , biarkan sekejab dan boleh terus dihidang...
biasanye claypot yee mee dihidangkan dengan potongan cili padi dalam kicap cair dan cili jeruk....
guna claypot camni cantik gak dok atas meja
mama atig, tengok rasa lapor selalu.
ReplyDelete