Saturday, March 10, 2012

SON IN LAW EGGS

nama siamnyer‘khai luuk kheuy’...( 'khai' = egg + 'luuk kheeuy' = son-in-law) kononnyer resepi asal menggunakan telur burung ...termenung sekejab kenapa namanyer camni...tentu ada sejarah disebaliknyer..mungkin satu amaran untuk menantu yg nakal...he he
resepi ambil kat sini

* 4 biji telur,direbus dan dikupas kulitnya
* 2-3 biji bawang merah,dihiris nipis2,untuk buat bawang goreng
* minyak secukupnya untuk deep fry
* daun bawang atau daun ketumbar untuk hiasan
* Bahan untuk sos asam jawa :
* 1/2 sudu besar sos ikan(atau secukup rasa)
* 2 sudu besar gula melaka(atau secukup rasa)
* 4 sudu besar air asam jawa
* 1 biji bawang putih,dicincang
* 1 sudu kecil emping cili kering(cili kering yang diblend kering & kasar2)
* 1 sudu besar kacang goreng tumbuk / peanut butter
* 1 sudu besar minyak

Cara-cara

1. Goreng telur rebus tadi sehingga kekuningan,dengan cara deep fry.Toskan minyak dan belah 2.Susun di atas pinggan
2. Goreng pula bawang merah hingga garing untuk dijadikan bawang goreng
3. Panaskan minyak dalam kuali,dan tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan pula kepingan cili kering dan kacang dan kacau
4. Masukkan air asam jawa,gula melaka dan sos ikan dan didihkan.Klau pekat sgt,bleh la tambah air sket
5. Tuangkan sos di atas telur dan taburkan bawang goreng serta daun bawang/daun ketumbar


No comments:

Post a Comment