Thursday, January 13, 2011

APAM BERAS

mudah je nak sediakan apam ni x payah nak buat tapai n nak guna eno
resepi sumbangan Cha@MyResepi....kopipes dr sana terimakasih :)
    • 2 cwn nasi
    • 2 cwn tepung gandum
    • 2 cwn tepung beras
    • 1 cwn brown sugar (mama x letak)
    • 3/4 cwn gula (mama tambah ganti brown sugar)
    • 2 1/2 cwn air
    • 1 sudu kecil yis (mauripan)
    • kelapa parut dgn sedikit garam

    Cara-cara


    1. blend nasi dan air sehingga hancur.
    2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
    3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
    4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
    5. perap selama 3 jam.
    6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.

    1 comment:

    Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

    KUIH YNG TAK JEMU DIBUAT DAN TAK JEMU DIMAKAN. SEDAP YA.