Wednesday, November 10, 2010

BINGKA NYAMAI

suka sangat dengan rasa dan haruman karamel jadi mama cubalah buat bingka yg menggunakan karamel untuk dibawa makan2 kat opis, tp bila kawan tanya ni bingka apa? ntahlah nak panggil bingka apa ar...macam2 nama pulak dia org letak...akhirnya dipersetujui dengan nama 'bingka nyamai' anak dara iban kat opis mama ni yg pilih nama tu...nyamai bermaksud sedap...agaknya sedap la kot he he

bahan-bahan

A)
1 cawan gula perang
1 1/2 cawan air
2 tbsp mentega
panaskan gula hingga cair dan berwarna coklat
tambah kan air biar larut dan masukkan butter dan ketepikan

B)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu cair
6 biji telor
2 tbsp esen vanilla

peraturannya

tak payah susah2 masukkan A) dan B) dalam blender ~ kisar hingga sebati dan bakar dalam acuan yang disapu terlebih dulu dgn mentega

Monday, November 8, 2010

MANISAN APPLE & WATER CHESNUT

manisan yang menyegarkan dan berkhasiat

bahan-bahan

1 biji epal merah - potong wedges
5 biji water chestnut - dikupas, dibelah dua
30 gm cendawan putih (white fungus)- direndam, trimmed
100 gm kacang gingko
100 gm biji teratai (lotus seed)
10 biji kurma cina (red dates)
5 helai daun pandan
2000 ml air
200 gm gula batu / gula

peraturan

Letakkan semua bahan kecuali epal dalam periuk, didihkan , kecilkan api dan biarkan ia mendidih selama satu jam
Tambah hirisan epal terus memasak untuk 15 minit,
Sajikan panas atau sejuk

sumber : Jamie Jong


Friday, November 5, 2010

BADAM RANGGUP

sangat ranggup ...sedap buat juadah minum petang, atau kudapan masa nonton tv ...sambil borak2 pasti tak sedar abes sebalang :)

bahan-bahan

4 biji putih telor
180 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
100 gm tepung gandum
200 gm badang cincang
50 gm mentega cair

peraturannya

campurkan putih telor dan gula, kacau hingga gula hancur
tambahkan tepung dan vanilla ~ kacau sebati dan tambah mentega cair
sudukan atas baking tray yg beralas aluminium foil yg digriskan dengan mentega
pastikan nipis dan sekata lalu ditabur badam cincang atau boleh juga digaulkan terus adunan dengan badam terlebih dahulu sebelum disudukan ke baking tray
bakar dalam oven 180C lebih kurang 20 minit atau sehingga garing keemasan
sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

Monday, November 1, 2010

SELAMAT PENGANTIN BARU KIKI & QAIS

moga bahagia kekal abadi hingga akhir hayat