Saturday, April 24, 2010

KEK KEJU OREO LEMON



Resepi kek keju oreo lemon ni mama angkut dari blog Chef Azli,..kalau ada yg masih ingat atau biasa menonton program Maggi mencari bintang di TV3 suatu masa dulu tentu ingat pada Chef Azli yg menjadi juara dan bintangnya...suka tengok chef Azli ni comel je orgnya, pandai memasak...bertuah kalau dpt buat menantu he heh...gambar kat bawah ni ialah cover buku masakan pertama yg ditulis oleh Chef Azli... ada dipasaran dengan harga RM18...
resepi kek keju oreo lemon ni mama kopipes dr blog Chef Azli kalau nak jalan2 ke blognya bolehlah ke SANA

Bahan-bahan A

lapisan bawah

3 paket biskut oreo-kisar/hancurkan sehingga halus
180gm mentega-dicairkan (sekira tak cukup tambah aja)

Bahan bahan B (kek)
375 gm krim keju ( jenama philadelphia)
65 gm mentega
110gm gula kaster
3biji kuning telur
3 biji telur putih
30gm susu cair
80gm krim putar
1/2 biji jus lemon
1 biji kulit kulit lemon-cincang halus
1/2 sudu teh pes lemon
2 sudu makan tepung jagung

Cara-cara penyediaan

1.Panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius.
2.campurkan semua bahan-bahan A dan gaul sehingga boleh dikepal. Padatkan atas acuan kek keju. Sejukkan.
3.Pukul mentega, keju, gula, sehingga kembang.
4.Kemudian masukkan telur kuning dan kacau sebati.
5.Campurkan jus lemon, pes lemon dan kulit lemon dengan susu dan cream.
6.Kemudian masukkan dalam adunan kek. Kacau rata. 7.Pukul putih telur sehingga kembang dan gebu kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sehingga agak sebati.
7.Pukul putih telur sehingga kembang dan gebu kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sehingga agak sebati.
8.Tuangkan adunan kek dalam acuan yang mengandungi lapisan biskut oreo tadi.
9.Balut bawah acuan kek dengan plastik wrape/ aluminium foil supaya air tidak masuk semasa membakar dan bakar atas dulang yang berisi air selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan.
10.Kemudian, hiaskan dengan krim putar dan cebisan biskut oreo.

Thursday, April 22, 2010

ROTI & KUZI AYAM

Nak kurengkan makan nasi...(^_^)

ROTI
Resipi ni angkut dari My Resipi ... disumbangkan oleh Kak Fida diva masakan di laman MyR tu...utk detail leh gi ke sini terima kasih banyak Kak Fida

Bahan-bahan

* 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
* 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
* 1 sk rata garam
* 2 sb susu tepung (opt)
* 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
* 1 biji telur
* 250 ml air
* 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Cara-cara

1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
2.Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
3.Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
4 Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
5.Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
6.Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
7.Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.


KUZI AYAM
ni juga mama angkut dari My Resipi (sini)...sumbangan Zaliana yg x kurang juga hebatnya kalau memasak...Kata Zaliana resipi ni resipi bondanya..siap ngan rempah ratusnya lagi...terimakasih banyak kepada keduanya kerana sudi berkongsi resipi yg hebat ini

Bahan-bahan


* Bahan A- (Rempah)
* 1 sudu teh jintan manis
* 1 sudu teh jintan putih
* 1 sudu teh lada hitam
* 6 kuntum bunga cengkih
* 1 inci kulit kayu manis
* 4 biji buah pelaga-sila buang kulit dan ambil bijinya sahaja
* 1 kuntum caber
* 2 kuntum bunga lawang
*
* Bahan B
* 800 gram - 1kg ayam
* sedikit saffron
* 2 ulas bawang putih
* 1 sudu besar garam
* 1 inci halia
* Minyak sapi untuk menggoreng
* Bahan C
* 150 gram bawang besar
* 20 gram kepingan badam
* 1/2 cawan kacang tanah
* 40 gram kismis
* 1 ketul hati ayam-rebus dahulu (mama tambah pedal)
*
* Bahan D
* 3 hiris lengkuas
* 2 hiris halia
* 1 batang serai
* 1 biji limau nipis
* 2 ulas bawang putih
* 200 ml susu sejat
* Sedikit saffron
* 1/2 cawan penyukat sos tomato
* 700 ml air
* 1 1/2 sudu teh garam
* 2 sudu teh gula

Cara-cara

1.Sediakan rempah-rempah di A.Basuh bersih didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
2.Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.
3. Bahan-bahan di B-saffron,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian lumurkan pada ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi.Goreng separuh masak sahaja.
4.Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut turutan-mula-mula goreng bawang besar.Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis dan hati ayam .Setelah digoreng,hati ayam dipotong dadu.
5. Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar.
6. Campurkan rempah di A, susu sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan saffron.Gaul rata di dalam sebuah bekas.
7. Panaskan minyak sapi.Tumiskan bawang putih,halia,lengkuas dan serai.Kemudian masukkan semua campuran di No 6.Masukkan sedikit air.Biarkan menggelegak.Masukkan garam dan gula.Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
8. Masukkan baki air.Kemudian masukkan kacang tanah,kismis dan hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat.Imbangkan rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi,roti jala atau bun Kak Fida


Tuesday, April 20, 2010

BUTTER CUPCAKES ~ RESEPI WILTON



bahan-bahan

3 cawan tepung gandum diayak
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon garam halus
1 3/4 cawan gula
2/3 cawan butter
2 biji telor
1 1/2 sudu pure vanilla
1 1/4 cawan susu segar

preheat oven to 350°F.
ayak tepung baking powder n salt
cream butter n gula until light.
tambah eggs n vanilla to creamed mixture and beat until thoroughly mixed.
tambah tepung dan alternately with milk, beating well
bake 20-25 minutes or until toothpick inserted comes out clean.

butter cream

250 gm krimwell
150 gm shortening
150 gm gula icing (ayak dulu)
2 sudu teh susu pekat manis (optional aje)
1 sudu teh perisa yg disukai (mama guna coffee oil)
pukul krimwell + shortening = gebu
masukkan gula icing pukul lagi hingga kental
campurkan pewarna mengikut keperluaan

Saturday, April 10, 2010

TALAM GETUK UBI

sesuai untuk hidangan petang ....pekena ngan kopi O



(A)
1200 gm ubi kayu
400 gm kelapa parut putih
2 sudu teh garam halus
50 gm gula caster

rebus ubi sampai empuk
apabila suam lenyek/tumbuk dan gaul bersama bahan lain

(B)

200 gm gula merah
100 gm gula pasir
250 ml/secawan air
2 helai daun pandan
500 gm kelapa parut putih
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu teh garam halus

masak gula, air & daun pandan hingga gula hancur dan tapis
masak air gula & kelapa parut, garam hingga sebati kacau sebentar akhir sekali masukan tepung pulut ~ hingga agak2 kering dan sejukkan

penyediaannya:
alas loyang dengan plastik dan oleskan sedikit minyak @ masukan (B) tekan & mampatkan lalu dilapiskan (A) tekan dan mampatkan kemas
potong ikut size yg disukai dan sedia untuk dihidangkan


Friday, April 9, 2010

BEEF SALAD


(A)
500 gm tenderloin steak/boneless ribeye
1 tbsp hoisin sos
50 ml fish sauce

place steak on a plate & spoon on hoisin sauce & 1 tbsp fish sauce
rub seasoning onto both sides of steak ~grill for 3-4 min per side until medium-rare then slice thinly against grain

(B)
1 tbsp fish sauce
50 ml lime juice
1 tbsp palm or brown sugar
1 tsp hot pepper flakes
1 tbsp roasted rice powder (beras digoreng tanpa minyak & tumbuk)

(C)
1/2 english cucumber peeled, halved lengthwise & thinly sliced
1 cup halved cherry tomatoes / guna yg besor cut in wedges
3 green onions chopped
1/3 cup coarsely chopped fresh mint leaves
1/4 cup coarsely chopped fresh cilantro leaves

in a large bowl combine (B) add (C) & (A) toss gently


Thursday, April 8, 2010

JUS PEGAGA, EPAL DAN CELERY

pengumuman! pengumuman! siapa nak nak awet mude...meh minum jus pegaga, epal & celery

sesuai diminum 2 x sehari ...selain dari awet muda ...sangat berkhasiat dan boleh mencegah berbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi,penyakit hati dan menurun kadar kolestrol dalam badan.....mama cuma memanjangkan kenyataan yg diberi oleh Chef Sabri "Jom Rasa" orang yg bagi resepi ini ~ tq chef...ok tunggu apa lg jom kita tengok bahan yg diperlukan

4 biji epal ijau
2 tbsp daun pegaga & batang
2 tbsp celery dibuang kulit dan didadu
2 tbsp gula @ madu
2 gelas air mineral
1 biji jus limau kasturi

guna pengisar letrik dan kisar semua bahan di atas hingga halus
simpan dalam peti sejuk dan dihidangkan sejuk

Monday, April 5, 2010

KENTANG LADA HITAM


ini bukan mama yg masak ye anak2 adik kakak... tp chef "JOM RASA" tak lain tak bukan ialah Chef Sabri yg popular itu....demo ni dirakam semasa hari terbuka kat opis mama
JOM RASA adalah program masakan yg disiarkan setiap Sabtu 10.30 pg di TV1 RTM



bahan-bahan yg diperlukan ialah :
kentang rebus dipotong cam kat atas tu la..
bawang besar dipotong didadukan
bawang putih dicincang
sedikit serbuk buah pala
sedikit serbuk lada hitam (kasar)
sedikit serbuk cili (kasar)
sedikit serbuk perisa (serbuk ayam)
sedikit susu segar
sedikit minyak zaiton
sedikit butter
sedikit perahan jus lemon
cara2nya
panaskan minyak zaiton & butter masukan bg besar & bg putih agak layu masukan kentang
diikuti bahan2 lain





memasak ni tak susah..puan2 dan tuan2...x usah lah dok pi kedai mamak ..bukannya bersih sgt..
lg pun memasak sendiri lebih berkat dan sihat... (alamak kena perli la)



masukan bahan2 x payah guna sudu...guna jari2 montok mu itew..hehe kalau nak tahu di celah-celah jari kita ini terkandung enzyme (pencerna makanan) yg asli...



puan masak guna minyak apa? eh! jangan! jangan guna minyak kampit tu..kalau nak tahu ada sesetengah minyak kampit tu adalah minyak yg dikitar semula dr restoran2 yg besar ... (bior benor chef ! seb baik mama x guna minyak kampit)
beli baju, beli beg mahal2 boleh apala sgt keluor belanja beli minyak zaiton, minyak jagung yg sgt berkhasiat...untuk keluarga kita juga



hah dah nak siap pun ...ambik sudu sorang satu ..JOM RASA....
sedap dijadikan hidangan sampingan ayam bakar, ayam goreng atau...bekkk!!! kambeng golek....