kata nenek nak awet mude amalkan makan nasi ulam...ala leceh nyer...suntik botox ke suntik vitamin c ajelah nenek...cepat sket dpt kesan dan awet selamanye...hik hik hik...ish ish kuang aja punyer cucu...
bahan-bahan
nasi yang telah disejukkan (kalau panas ulam menjadi lecur)
seketul ikan kering talang/kurau dibakar & tumbuk
sedikit lada hitam ditumbuk halus
sedikit kerisik yang segar
5-6 biji bawang merah
sedikit lengkuas kecil
sedikit halia
jus limau nipis,
ulam-ulaman
daun mengkudu
pucuk daun kari
pucuk gajus
pucuk putat
daun cekur
daun kaduk
daun pegaga
daun ulam raja
daun sekentut
daun kunyit
daun limau purut
daun kesum
hirisan nipis serai
hirisan nipis bawang besar
cara-cara penyediaannya
bersihkan daun-daun balut daun kunyit supaya senang dipegang n hiris halus seperti bunga rampai, bawang merah lengkuas serai ditumbuk lalu digaul dengan kerisik dan jus limau nipis, gaul nasi dengan daun-daun,serai,bawang besar serbuk lada,ikan kering bersama bahan yg ditumbuk rata-rata n sebati siap utk dihidangkan
u.p: ulam-ulam boleh ditambah atau dikurang jenisnya ~tp lebih banyak lebih sedap
: hidangkan dengan asam pedas rebus batang keladi
Huhuhuh..nasi ulam..Terliur rasa..dari bulan pose ari tu lg teringin nak makan.Tapi tak dapat2 juga...
ReplyDeletesue: memang sedap nasi ulam ni slalunyer bulan puasa je dpt makan...kalau sue jiran mama, leh huluq sepinggan dua he he...
ReplyDelete