Monday, July 26, 2010

CUCUR BADAK

apapasal dinamakan cucur badak ek? rupa dan sifat macam tak ada kaitan pun..pelik! pelik! pelik sungguh!


bahan inti


kisar semua bahan berikut:
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 batang serai
30 gm udang kering
sedikit kunyit
2 sudu besar jintan manis

300 gm kelapa parut putih
100 gram udang hidup dicincang
minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa

panaskan minyak dan tumis bahan kisar ~ wangi dan kering
masukkan bahan perasa dan kelapa goreng kering
sejukkan sebelum digunakan

bahan doh

600 gm bi keledek ~rebus~lecek
1 cawan tepung gandum ~ agak2 ~ jangan campurkan semua sekali
secubit garam

cara2nya

ubi lecek diuli menjadi doh lembut lalu dibulat2kan
kemudia leperkan dan isikan inti dan bulatkan balik tekan supaya leperkan sedikit, hiaskan dengan seekor udang ~ sebelum letakkankan udang basahkan sedikit dengan air
goreng garing dan siap utk dihidangkan

No comments:

Post a Comment