Monday, April 5, 2010
KENTANG LADA HITAM
ini bukan mama yg masak ye anak2 adik kakak... tp chef "JOM RASA" tak lain tak bukan ialah Chef Sabri yg popular itu....demo ni dirakam semasa hari terbuka kat opis mama
JOM RASA adalah program masakan yg disiarkan setiap Sabtu 10.30 pg di TV1 RTM
bahan-bahan yg diperlukan ialah :
kentang rebus dipotong cam kat atas tu la..
bawang besar dipotong didadukan
bawang putih dicincang
sedikit serbuk buah pala
sedikit serbuk lada hitam (kasar)
sedikit serbuk cili (kasar)
sedikit serbuk perisa (serbuk ayam)
sedikit susu segar
sedikit minyak zaiton
sedikit butter
sedikit perahan jus lemon
cara2nya
panaskan minyak zaiton & butter masukan bg besar & bg putih agak layu masukan kentang
diikuti bahan2 lain
memasak ni tak susah..puan2 dan tuan2...x usah lah dok pi kedai mamak ..bukannya bersih sgt..
lg pun memasak sendiri lebih berkat dan sihat... (alamak kena perli la)
masukan bahan2 x payah guna sudu...guna jari2 montok mu itew..hehe kalau nak tahu di celah-celah jari kita ini terkandung enzyme (pencerna makanan) yg asli...
puan masak guna minyak apa? eh! jangan! jangan guna minyak kampit tu..kalau nak tahu ada sesetengah minyak kampit tu adalah minyak yg dikitar semula dr restoran2 yg besar ... (bior benor chef ! seb baik mama x guna minyak kampit)
beli baju, beli beg mahal2 boleh apala sgt keluor belanja beli minyak zaiton, minyak jagung yg sgt berkhasiat...untuk keluarga kita juga
hah dah nak siap pun ...ambik sudu sorang satu ..JOM RASA....
sedap dijadikan hidangan sampingan ayam bakar, ayam goreng atau...bekkk!!! kambeng golek....
No comments:
Post a Comment