Thursday, March 25, 2010
BURGER MALAYSIA
Resepi Yani ~ setinggi-tinggi penghargaan utknya yg sudi berkongsi di MyResepi
Bahan-bahan
200g tepung gandum
40ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun ~ tiada kat dapur jd mama atiq x letak
Cara-cara
1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
Sambal ikan bilis
* ikan bilis digoreng dahulu
* cili kering di rebus sekejap
* belacan bakar,
* bawng merah
* bawang putih
* air asam jawa
* garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. kisar cili kering bersama belacan , bawang merah dn bawang putih
2. tumis cili yang sudah dikisar hingga pecah minyak dan betul2 masak
3. masukkan air asam jawa dan gula
4. kacau hingga mendidih
5. masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi
No comments:
Post a Comment