Thursday, February 4, 2010

VADAI


Bahan-bahan
(a)
180 gm kacang dhal
(b)
1 biji bawang besar -cincang
2 biji cili merah - cincang
2 biji cili hijau - dihiris
1/2 sudu kecil halia cincang
2 tangkai daun kari-dihiris halus
1 tangkai daun ketumbar -dihiris (optional)
1/2 sudu kecil jintan manis- ditumbuk
1/2 sudu kecil jintan putih- ditumbuk
10 gm minyak sapi cairkan
1 sudu kecil garam halus
secubit gula

cara menyediakannya


rendam dhal paling kurang 4 jam, dan tapis dan tumbuk halus 3/4 darinya
kemudian gaul bersama 1/4 yg kasar

gaul sebati bahan (a) dan (b) basahkan tangan bulat2 kan mengikut saiz yg disukai leperkan sedikit lalu digoreng keemasan.


No comments: