Thursday, February 11, 2010
IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
Resepi ni mama dapat kat SINI
Betul cakap K.Nor sedap dan cukup menyelerakan...menyediakanya pun mudah saja, cuma ikan goreng mama ni agak gelap mungkin kerana lama sangat mama rendam ikan tu dalam air asam semasa proses membersih utk hilangkan hanyir..apa-apa pun memang marbeles ..
kopipes dr umah K.Nor terima kasih banyak..
2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia (mama atiq guna ikan kaci)
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
No comments:
Post a Comment