Mengadun kue dengan ikhlas, penuh rasa cinta & kasih sayang pasti kue menjadi cantik dan enak...
biskut mengembang dalam loyang
sukatan bahan2 tidak tepat,adunan terlalu lembut akibat dipukul terlalu lama kerana syok main ngan whisker atau sendok , oven tidak cukup panas
biskut menjadi keras
sukatan bahan tidak tepat, check dulu penimbang tu ok ke lg, atau main taram, suke-suke je...kejab guna cawan kejab guna piring, biskut dibakar terlalu lama, terlelap kot dan oven terlalu panas
biskut menjadi lemau
dibakar tidak masak secukupnya,...kes x sabar, loyang bakar tidak diletak dalam rak pertama oven, biskut tidak sejuk sepenuhnya ketika menyimpan...kes x larat nak tunggu lg ni...balang kue basah...he heh ...basuh jemur tak kering...
biskut terlebih masak di bahagian bawah
sukatan bahan seperti gula, madu, sirap & sebagainya tidak tepat, loyang bakar disapu butter terlalu banyak (berlemoih) suhu oven tidak tepat, resepi kata 175 darjah ko hentam 275 darjah mau x lebam sekut ko...
dah berjam bakar tak masak2 ...gi tengok suis tu ...on ke x... atau oven tu dah harus antar kitar semula...ha! ha!
yg last skali tu mmg lucu!
ReplyDeletehahahah...yg suis oven tak on tu kelakau la!!!
ReplyDelete