Sunday, August 9, 2009

MEMPELBAGAIKAN OMELET

Nama glemernyer Telor Dadar ..:) ...omelet ni bila masak kat dapur kite biasa2 je tapi kalau chef kat hotel yg buat ...nampak bukan main sedap lagi...
boleh dihidangkan bersama roti, salad, coleslaw, kentang bakar
nak makan gitu saja dengan cili & tomato sos pun ok, cepat dimasak kenyang dimakan & boleh dipelbagaikan mengikut citarasa & apa yg ada di dapur kita





ADUNAN ASAS OMELET
2 biji telur size A
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
3 sudu makan majerin
1/4 sudu teh sebuk perasa (kalau suka)
PERATURAN
telur, garam, dipukul kembang,campur serbuk lada putih & serbuk perasa & pukul rata
panaskan majerin dalam kuali masukan adunan & goreng kekuningan

OMELET AYAM
1 adunan omelet asas
1/4 sudu teh serbuk ketumbar
1/4 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu makan minyak tumis
40 gram isi ayam dicincang
1 ulas bawang putih ditumbuk
2 ulas bawang merah kecil ditumbuk
1/4 cm halia ditumbuk
PERATURAN
nak senang bahan2 3 beradik kat atas mama kisar sekali
panaskan minyak tumis bahan tumbuk & campur rempah2 serbuk bila wangi masukan isi ayam & goreng hinggga kering airnya angkat & sejukkan
cara masak omelet sama masak omelet asas cuma masukkan isi ayam yg telah dimasak di tengah-tengahnya & goreng hingga masak

OMELET DAGING
1 adunan omelet asas
40 gram daging kisar
1 sudu teh serbuk rempah daging
1 ulas bawang putih ditumbuk
2 ulas bawang merah kecil ditumbuk
1/4 cm halia ditumbuk
1 batang daun bawang dihiris
secukup garam dan serbuk perasa
2 sudu minyak makan
PERATURAN
sama macam inti omelet ayam cuma apabila daging sejuk baru campurkan daun bawang hiris, sama jugak... masak omelet asas masukan inti di tengah2 & goreng masak

OMELET UDANG
1 adunan omelet asas
50 gram udang dibuang kulit
3 biji cendawan butang dihiris
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 cm halia ditumbuk
1/4 sudu serbuk lada putih
1 sudu makan minyak masak
sedikit garam dan serbuk perasa
PERATURAN
panaskan minyak tumis bahan tumbuk & lada putih serbuk masukan cendawan & udang masak hingga kering & sejukkan masak omelet asas seperti biasa letakkan inti udang yg telah dimasak ditengah2

OMELET KEJU
1 adunan asas omelet
1 biji tomato dihiris
3 keping keju dipotong kecil2
1 batang daun bawang dihiris halus
PERATURAN
siapkan i adunan asas omelet di goreng & di tengah2 nya tabur keju tomato & daun bawang

ROTI DIMAKAN SAMA OMELET
350 gram tepung roti
150 gram tepung selfraising
140 gram gula halus
150 gram susu segar (kotak)
80 gram mentega
2 biji kuning telur
1 peket instant yeast
1 sudu teh bread emulsifier (pelembut roti)
1/2 sudu teh garam halus
secukupnyer mentega beku dipotong untuk dibuat inti roti
PERATURAN
guna mixer tepung2, kuning telur, garam gula mentega yeast dan pelembut roti dipukul sambil dituang susu sedikit2, pukul rata dan sebati lalu diperap hingga kembang apabila dah kembang timbang 40-50 gram setiap satu leperkan isi sepotong kecil mentega gulung kemas2 dan perap lagi atas loyang hingga kembang, sapu putih telor bakar 25-30 minit dalam suhu 150-175 C

KENTANG BAKAR DIMAKAN DENGAN OMELET
1/2 kg kentang yg sedang besarnya dicuci bersih kulitnya
1 sudu teh garam halus
200 gram mentega/majerin
PERATURAN
Kentang & garam digaul ambil sekeping kecil tin foil masukkan sebiji kentang & sedikit mentega bungkus rapat2 & bakar dalam oven 35-40 min 150-175 C

SALAD YANG DIHIDANG DENGAN OMELET
400 gram mix vegetables
1 biji sengkuang dipotong dadu kecil
1/2 sudu garam halus
150 gram mayonnaise
100 ml susu segar (kotak)
mix vegetables direbus 5 minit dan ditos
gaul sebati semua bahan dan masukan dalam peti ais sekurang2 nya 45 minit sebelum dihidangkan

hek eleh Jamie ni masak telur dadar pun kecoh...cepat ar lapar dah ni..

No comments:

Post a Comment