Tuesday, August 25, 2009

BOTOK-BOTOK IKAN

Antara lauk kegemaran mama dibulan puasa ni..boleh dikukus atau bakar...kukus senang bakar pun x susah ..

yg ni bungkus macam tapai, nak bungkus cam lepat pun ok


bahan2nya

4 potong ikan tenggiri, ikan kembong pun ok dibersihkan

yg dikisar(dengan sedikit air)
10 biji cili merah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 cawan kelapa parut
1 in lengkuas
1 in kunyit idup
2 batang serai
1 sudu garam
1 sudu gula
sedikit perahan limau nipis

bahan hiris

2 helai daun kunyit
pucuk ubi agak2
daun ketumbar agak2

daun kadok sehelai2 (cam daun sireh tu)
secukup daun pisang tak der pakai aluminium foil pun ok
lidi nak semat

peraturannya

ikan digaul bahan kisar kalau ikan kembung sumbat dalam perutnye
1.ambil sehelai daun pisang x perlu layur, 2.alas daun kaduk 3.letak pes kisar pastu ikan 4.letak bahan hirisan pastu 5.letak lagi pes kisar 6. letak daun hirisan
7. lipat dan semat ngan lidi 8.kukus dan bakar suka ati lah kalau lipat cam lepat grill pakai kuali pun boleh saja

No comments:

Post a Comment