Tuesday, August 25, 2009

AYAM PENYET

dulu mula2 nampak warung penyet ni, mama tersenyum sendiri...bunyi cam klakar la plak...ayam kena lanyak ke?... dah rasa, erm! sedapla...nak plak nasi panas2 ngan ayam yg terpenyet nih..


kalau takder idea nak masak apa untuk juadah berbuka apakata kita masak ayam terpenyet...senang je ..jom tengok resepi..


AYAM PENYET
A
1 ekor ayam belah 4
1 sudu kunyit serbuk
2 helai daun salam (daun bay)
3 batang serai diketuk
1 in lengkuas diketuk
200 ml santan
garam dan gula secukup rasa

B (bahan kisar)
8 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 in halia
1 sudu makan ketumbar disangai & kisar(goreng tanpa minyak)
1 sudu teh serbuk lada sulah
peraturan

satukan semua bahan di dalam periuk tambah +- 1 litre air dan masak hingga ayam empuk
toskan dan biar kuah rebusan ayam tadi sejuk

C (tepung utk celup ayam)

+- 2 cawan kuah rebusan ayam tadi
+- 80 gm tepung beras
garam secukupnya

peraturan

satukan bahan C celup ayam & goreng garing, x perlu lama sgt sebab ayam dah direbus
angkat & ketuk2 ayam & hidangkan panas2 ngan sambal terasi, kremes, ulam2an seperti timun dan kobis mentah, bakso goreng & tahu+tempe goreng

BAKSO GORENG PENYET
bahan2nya

500 gm daging kisar
40 gm putih telur dipukul (sebiji)
2 biji bawang putih ditumbuk
1/4 sudu beef stock (maggi ke x kisah la)
1/4 sudu serbuk lada sulah
15 gm tepung ubi @ tepung sagu
garam&gula secukup rasa

peraturannya

gaul sebati kesemua bahan ambil dalam 25 gm bulat2kan lalu perap sekejab dalam peti sejuk bila nak goreng celup dulu dalam bancuhan tepung yg sama dengan celupan ayam tadi dan goreng hingga masak

TEMPE & TAHU PENYET
12 potong tempe
12 potong tahu
1 1/2 sudu ketumbar sangai dikisar
garam
sedikit kunyit serbuk
+ - 1 liter rebusan ayam

peraturannya

satukan kesemua rendam selama +- sejam hingga rempah meresap lalu ditoskan dan goreng hingga garing


KREMES RENYAH (SERDAK)
1 1/4 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan air
1 biji telor di pukul
60 gm tepung beras
garam secukup rasa

gaul semua bahan, ambil sesudu adunan tuang kedalam kuali berisi minyak panas goreng garing angkat dan toskan...ulang hingga habis

SAMBAL TERASI PENYET
bahannya
A
100 gm cili padi + cili merah (nak berasap pakai cili api je)
20 gm belacan (terasi)(goreng asing)
5 biji bawang merah
1 biji tomato

satukan semua bahan & digoreng layu kecuali belacan digoreng berasingan
sejukkan lalu dikisar kasar
B
20 gm air asam jawa
garam & gula
C
minyak utk tumis

panaskan sedikit minyak tumis bahan kisar n masukan air asam, garam&gula secukup rasa masak hingga terbit minyak



kena ngan sambal terasi pergh ...

No comments:

Post a Comment