Thursday, June 18, 2009
SUP EKOR
hidangan mama ari ni sup ekor versi mamak
masak main agak2 dan campak2 kira lebih kurang lah yer anak-anak
bahan2nya
1-1 1/2 kg ekor lembu direbus hingga empok
2 peket rempah sup yg kasar (siap dijual dalam peket) di tumbuk halus
3 biji bawang besar di kisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 in halia dikisar
2 batang serai diketuk
helai daun pandan disimpul
sedikit daun ketumbar dihiris
lada sulah
2 kiub pati daging
sedikit quaker oat atau barli dikisar (bahan ini untuk memekatkan kuah)
batang seleri dipotong serong2
karot dan kentang kalau suka potong kiub @ mengikut selera
cili hijau dibelah 2
bawang goreng secukupnya
hirisan daun sop dan daun bawang
limau nipis
cara-cara
rebus tulang dgn secukup air hingga daging pd tulang empuk.
panaskan sedikit minyak didalam periuk dan tumis bawang besar, bawang putih halia yg dikisar hingga wangi dan masukkan rempah sup ditumbuk halus dan kacau rata hingga terbit minyak
tabur lada sulah dan masukkan rebusan tulang bersama secukup supnye
kacau rata, masukkan kiub daging, kentang dan carrot dan masak hingga kentang dan carrot empuk, masukkan quaker oat atau barli yg dikisar hirisan batang celery, daun ketumbar dan cili hijau yg dibelah dua
Ketika menghidang, tabur daun sup dan daun bawang yang dihiris dan juga bawang goreng juga dengan hirisan limau nipis
ngam dihidang dengan roti Perancis
Mama, hantar Kuching semangkuk. Sup Ekor kegemaran saya tu. Terangkat beb! hehehe
ReplyDeletekolestrol tinggi...sekali-sekala bolehla abg putra
ReplyDeletesodap eh mama sup ekor tu ...ingat lagi masa zanie duk di sabah bkak kdai mkn menu yg cpt abis sup eko laa...perahkn limau nipis cili api, pedas2 gitu tambah bunga kobis N celeri, aduh ! enak x terkata
ReplyDelete