Tuesday, June 16, 2009

SORBET



Akhir2 ni cuaca agak panas.....terasa sangat..mungkin fenomena yg dibawa oleh El-Nino kot, mama tak lah faham sangat...ermm nak taw lebih kena tanya jab. kaji cuaca...apa yg mama rasa bila keluar rumah kadang2 rasa macam dalam oven, dok di opis macam dalam peti ais la pulok !!...mama pun kadang2 jadi celaru, apa lagi cuaca celaru dengan jerebu mama lagilah celaru...akal pun kadang2 jadi suntuk ...suntuk akal macam bengong2 sket...he heh..
apa2 pun kita kena bersabar dengan ujian...dan tak lupa bersyukur....tempat lain macam2 bencana...,bersyukur sangat2 kita jd rakyat M'sia yg aman damai dan makmur ni, ...ok, lupakan yg lain2...apa kata kita nyamankan diri kita dengan menikmati SORBET ...'pronounced sor-bay' dessert yg disediakan dari puri buah2an yg di bekukan... sorbet ni kira adik beradik aiskrim lah... sangat senang disediakan dan yg penting sangat2 nyaman dinikmati jom layan....

untuk buat sorbet kita perlu sediakan sirap gula dulu

bahan2nya
250 gm gula
1 cawan air
masak hingga mendidih dengan api sederhana, biarkan 10 minit atas api perlahan angkat dan sejukkan

SORBET BETIK

bahan2nya
1 kg betik yg masak
125 ml sirap gula
50 gm jus limau nipis
untuk hiasan - buah2an dan daun pudina

cara-caranya
kisar betik, sirap dan jus limau nipis
tuang kedalam bekas bertutup dan sejukkan dan bekukan hingga separa beku-2-3 jam
keluarkan dan kisar semula sehingga halus masukkan dalam bekas dan 'feezer' hingga keras, scoop dan hidangkan dengan buah2an dan daun pudina

SORBET TEMBIKAI


bahan2nya
1 1/2 kg tembikai (pastikan tiada biji)
1 1/2 cawan sirap gula
1 biji lemon diambil jusnya
100 gm whipped cream
cara2nya
kisar isi tembikai hingga halus tapis dan dapatkan 900 ml pureenya
campurkan jus lemon dan sirap gula, bekukan separa beku
keluarkan dan kisar bersama whipped cream hingga sebati dan halus
bekukan semula
scoopkan dalam gelas dan hidangkan dengan hirisan tembikai dan daun pudina sebagai hiasan

SORBET JAMBU BATU

bahannya
250 gm jambu batu tanpa biji dan kulit
125 ml air (1/2 cawan)
165 ml sirap gula (3/4 cawan)
1 biji lemon ambil jusnya
100 gm whipped cream
cara2nya
kisar jambu dengan air dan tapis...kena tekan2 sket ngan sendok
campur sirap dan jus lemon dan bekukan separa beku 2-3 jam
keluarkan kisar bersama whipped cream hingga sebati dan bekukan semula

STRAWBERRY SORBET
sorbet stroberi ni resepi oleh Judy dari Hawai... mama cilok & kopipes kat RecipeZaar


Ingredients
1 cup water
3/4 cup sugar
1 pint fresh strawberries
1/2 cup orange juice

Directions
Combine water & sugar in a pan, stir over low heat until sugar dissolves.
Bring to a boil & boil gently for 5 minutes without stirring.
Set aside to cool.
Wash berries.
Remove caps.
Puree fruit in a blender or food processor until almost smooth.
In a medium bowl, combine fruit with cooled syrup and orange juice.
If you have an ice cream freezer, you can put the puree mixture into that & process using the directions with the machine.
Otherwise, pour into an 8 by 8 pan & cover with plastic wrap.
Place in freezer & freeze until almost firm, 1 to 2 hours.
Stir 2 or 3 times with a fork while freezing.

Banana Orange Sorbet

Ingredients:

• 1 cup of sugar (250 ml)
• 1 cup of water (250 ml)
• 3 bananas, peeled
• 2 cups of orange juice (500 ml)

Directions:

1. Combine sugar and water in a small saucepan and bring to a boil, allowing the sugar to dissolve.
2. Remove from heat, let cool and then refrigerate until cold.
3. Put bananas in a blender along with the orange juice and cold simple syrup. Blend until smooth and freeze in an ice-cream maker according to manufacturers directions.
4. Alternately you can spread the mixture into a shallow pan and freeze. Give it a stir with a fork every 45 minutes. Once it gets fairly firm very briefly toss it in a blender to break up the ice into finer crystals and refreeze.




Alahai kat rumah hari ni buah2an dah abis..nak ajak baba kuar gi Baskin Robin makan strawberry sorbet lah...okey hingga jumpa lg selamat bersorbet...




No comments:

Post a Comment