Thursday, June 11, 2009

IKAN TIGA RASA

lagi masakan ala Thailand

I ekor ikan (siakap, kerapu, bawal, kembong pun ok)
2 ulas bawang putih
2 biji cili api
1 biji cili merah
1 biji bawang besar
2 potong nenas

1 sudu pes cili (cili kisar, cili boh)
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan thailand (nampla)
1 senduk stok rebusan tulang ayam dan sebagainyer (mama guna air je)
nak rasa macam kat kedai letakkan ajinomoto (mama x letak)
garam, gula
1 sudu susu pekat ( cam pelik la tp mama tengok org thai tu memang letak susu pekat)
minyak untuk menumis
kalau suka boleh masukkan hirisan serai dan daun limau purut

goreng ikan hingga garing ( elakkan kan ikan melekat lumur sedikit tepung pada ikan)

ketuk bawang putih dan cili api...tumis sekejab masukkan lain2 kacau hingga wangi dan sebati....curahkn atas ikan yang digoreng, sedap dimakan ketika masih panas

No comments:

Post a Comment