Thursday, June 11, 2009

BAULU CERMAI



Tak payah tunggu raya la...kita buat untuk minum petang...

bahan-bahannya

300 gm telor (5 biji telor)
300 gm gula pasir
350 gm tepung gandum
1 sudu teh vanilla oil (untuk hilangkan hanyir...org dolu2 tak letak pun)
1 sudu teh ovalett (orang dolu2 tak letak pun)
sedikit minyak untuk mengoles acuan
sedikit pewarna kuning (tiada pun takper)

cara-caranya

tepung gandum disangar (goreng tanpa minyak) 5 - 10 minit atau hingga tepung ringan
sejukkan dan diayak
telor gula, ovalett dipukul hingga naik dan pekat
ambil 150 gm adunan telor campurkan 50 gm tepung gandum kacau rata
oles acuan dengan minyak dan panaskan, tuang kan adunan dalam 3/4 penuh,
bakar dalam oven 7-10 minit 160 darjah C, ulangi hingga adunan selesai ...kalau nak baulu klasik bakar pakai bara api atas dah bawah...macam orng dolu2 pakai bara arang atau sabut...:)

No comments:

Post a Comment