Friday, April 20, 2012

KRIM PUFF DURIAN

Salam Jumaat :) ...hari ni jom buat puff durian untuk minum petang... sedap taw..

bahan-bahan untuk puff
200 ml air
90 gm mentega, dipotong kecil
120 gm tepung gandum - diayak
4 biji telur
sedikit vanilla

cara-cara buat puff

panaskan oven pada suhu 200C.
griskan loyang dengan minyak
pukul biar telur kuning dan putih bercampur ketepikan
Masukkan air dan mentega ke dalam periuk, masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih, tutupkan api.
masukan tepung dan kacau cepat-cepat.
panaskan semula adunan dengan api sederhana kacau sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
masukkan telur, kacau cepat-cepat
masukkan adunan ke dalam piping bag. pipe kan ke atas loyang, jarakkan kerana apabila dibakar ia agak mengembang.
spray permukaan cream puff dengan air, bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

bahan-bahan kastad durian

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
1 cawan susu cair/segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
2-3 ulas durian

cara-cara
bancuh tepung2 dan gula dengan sedikit susu, kacau jangan ada yg berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi.
susu yang lebih di panaskan apabila mendidih cepat2 masukan adunan tepung, kacau dan masukan durian yg telah dilenyek2 akhirnya masukan mentega kacau sampai adunan agak berkilat.



No comments:

Post a Comment