Monday, March 26, 2012

BINGKA ROTI

tidak sesekali membazir makanan...itulah tekad mama...jadi roti yang tak pernah habis makan tu mama kumpul dalam freezer...pastu bolehlah digunakan buat macam-macam kuih termasuk bingka ini...



resepi rujuk dan kopipes dari myresepi...terimakasih mass80 

bahan-bahan-nya
5 keping roti
2 biji telur - pukul sikit
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
400ml santan
100 ml susu segar / susu cair
1 sudu kecil esen vanila
mama tambah sedikit kismis dan pewarna kuning

cara-cara

Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
Satukan susu segar@susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis. Boleh juga blender semua bahan dan tak perlu ditapis.
Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.
Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
Mas guna bekas bekas kek chiffon, Mas sapukan minyak dan taburkan sedikit tepung gandum pada bekas kek chiffon tu dan tuang adunan bingka dan bakar dalam oven yang dipanaskan 170 c bergantung pada saiz oven, selama 45 minit dengan api atas bawah.
Jika atas bingka dah cantik keperangan@ kecoklatan masa tengah bakar, boleh tukar api bawah sahaja. Bergantung pada jenis oven. Kena perhatikan juga masa bakar..
Biarkan sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba...

No comments: