Saturday, September 25, 2010

IKAN KUKUS 3 RASA

sedap ni...
resepi asal Chef Norzailina..mama atiq ceduk dari dapur home sweet home ummi, kata ummi dia ceduk dr dapur noreen...terima kasih dan penghargaan untuk semua yang terlibat...

resepi kopipes bolat2 dr dapur Ummi biasela tu yek...

1 ekor ikan siakap - ( mama atiq guna jenahak dan goreng garing)
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih  (mama atiq goreng kering2 je)
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

 Bahan-Bahan Sos:-
 2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis

Cara Memasak:-

 Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
Kukus hinga ikan masak.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.


No comments:

Post a Comment