Monday, August 23, 2010

DAGING KETUK

bertemu lagi dalam rancangan ketuk-ketuk ramadhon...hari ni resepi kita agak klasik ye puan-puan...maklumlah resepi ni diperturunkan oleh arwah nenek mertua kesayangan mama hu hu.. ranggup & sgt membangkitkan selera..sgt sesuai dijadikan juadah sahur, daging yg diketuk digoreng garing, pastu goreng bawang kecil, ketumbar biji & cili kering


pilih daging lembu tempatan yg segar (yg import dr India tu sebenarnya daging kerbau!)
potong besar jugaklah tp ikut urat ye jgn melintang, jgn cuci atau kena air dulu pastu gaul garam kasar ( arwah nenek mama guna garam kasar) tp mama guna garam halus je kemudian perapkan semalaman atau sekurang 4 jam baru lah dicuci bersih & dijemur ~ mula-mula mama cucuk daging tu kat dawai & ikat cam ampaian ~ lebih kurang macam jemur kain
paling penting cuaca mesti panas terik kalau tidak daging akan bercendawan, kalau kuar cendawan butang sedap gak wat sayur he he , bila dah agak kering baru pindahkan ke nyiru mcm dlm gambar di atas ~ jemur lg sampai kering 2-3 hari jugaklah
bila kering daging tu dibakar guna bara api / grill, mama guna kuali leper je pastu baru di ketuk2 ~ rupanya macam gambar dibawah sampai tahap ni daging boleh di simpan utk kegunaan bila2 masa ~ kalau dulu semasa nenek mertua mama masih ada bulan ramadan gini mesti terima parcel dr kampung yg berisi daging ketuk yg dah siap, serondeng dll ~ u hu sedih nyer...moga Allah cucuri rahmat ke atasnya juga ke atas insan lain yg telah pergi....



sekian ye puan2 ketuk-ketuk ramadan utk hari ni, bertemu lg disiaran akan dtg. cuba yg jgn tak cuba...he he

penghargaan buat arwah nenek mertua kesyangan, moga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas rohnya

No comments:

Post a Comment