Friday, July 23, 2010

TALAM QASIDAH

belah-belah utara sana selalu jumpa la kuih ni...
boleh dibakar tapi lepas tu depa tukaq nama jadi bengkang tumis ... nak mekapkan jadi hijau pun boleh ~ tambah saja air pandan tapi sukatan cecair biar sama


bahan-bahan

4 cawan tepong gandum
8 cawan santan
1 cawan gula pasir
8 ulas bawang kecil
1/4 cawan minyak masak
4 biji telor
secubit garam
sedikit pewarna kuning

peraturan

panaskan kukusan terlebih dahulu
satukan tepong, gula, santan, telor dan perwarna kuning kacau rata dan tapiskan ke dalam loyang..ketepikan.
bawang di mayang dan goreng dengan 1/4 cawan minyak hingga garing & kuning keemasan tuangkan panas-panas kedalam adunan tepung dengan minyaknya sekali.
kacau rata dan kukus selama 45 minit.Buka penutup kukusan..biarkan sekejab hingga wapnya kering, baru lah di tutup apinya

No comments:

Post a Comment