Monday, July 12, 2010
KERABU TIMUN (KELANTAN STAIL)
kebetulan hari ini hidangan tengahari mama ialah ikan bakar cecah air asam jd mama sediakan juga kerabu timun senang kerja sebab kerabu stail kelantan ni menggunakan ikan bakar...
bahan-bahan
2 biji timun diparut/cincang ~ empulur & biji dibuang
2 ekor ikan kebung bakar / rebus pun ok
3 atau 4 biji bawang kecil
1 sudu lada hitam atau agak2 la
1/2 biji bawang besar dihiris
sebiji cili merah dihiris
jus limau nipis cecukup rasa
garam dan sedikit gula
sedikit santan pekat
sedikit kerisik (optional)
sedikit hirisan daun kesum (optional)
cara-caranya
tumbuk lada hitam dan bawang kecil, tumbuk juga isi ikan dan gaul semua dengan bahan lain, kalau tak suka kerabu berkuah timun yg dicincang harus diperah keluarkan airnya dan santannya sedikit sahaja, hidangkan segera ....
kerabu ini tidak sesuai disimpan lama kerana menggunakan santan mentah
mama suka tambah sedikit daun kesum kerana suka ngan aromanya yg khas,membangkitkan rasa..kalau tak nak letak pun ok je..
No comments:
Post a Comment