kata orang sayur kangkung ni banyak khasiatnya, boleh meredakan sakit kepala dan merawat penyakit sukar tidor /insomnia, lagi satu mama pernah dengar lendir dari ramasan kangkung (yg mentahlah)boleh lebatkan rambut...
selain sedap bila jadik sotong kangkung, jadi rakan yong tau fu, celur buat ulam dicecah sambal belacan pun dah sedap sgt atau boleh buat sayur sampingan juadah nasi lemak
apa2 pun kangkung goreng belacan memang sayur kesukaan mama...pekena dengan nasi panas2 musim ujan nih...pergh..!!
1 ikat kangkung
2 biji cili merah(nak pedas,tambah cili padi)
3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis atau udang kering
udang hidup
sedikit belacan
bahan perasa spt garam @ gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis
kangkung bersihkan, toskandan di potong, bahan2 lain ditumbuk
tumis hingga naik bau atau sedikit garing masukan kangkung
masukkan bahan perasa mungkin garam tidak perlu cos bilis/udang kering dah masin
gaul rata dan kacau sehingga masak jgn terlampau layu, tak sedap plak
Mama ooi...sedap sayur kangkung tu jgn nak habaq.Kak Norli punya favourite.Lawan dgn asam pedas tumis..pi menangkap habis! Lepas dr tu angin satu badan nanti serang akak.He...he...mulut sedap,badan yg sakit.
ReplyDelete