Tuesday, October 6, 2009

SI-LABU KUNING


buah2an dan sayuran selain enak dinikmati juga punya khasiat menyembuhkan..... labu kuning, misalnya, selain enak untuk dibuat sayur lemak, dipengat, dan dijadikan bahan tambahan untuk kuihmuih, ternyata mengandung vitamin C dan betakaroten yang tinggi

peneliti penyakit paru-paru dari AS, Gary E Hatch mengatakan, orang yang makan banyak makanan mengandung zat antioksidan (vitamin C dan betakaroten) tinggi mampu mengurangi serangan asma dan penyakit pernafasan lain, dan yang paling ideal adalah labu kuning.

semakin terang warnanya (berwarna kuning keoren2an) semakin tinggi kadar betakarotennya. jadi jangan lupa menyertakan labu kuning dalam menu harian di rumah anda.

KASTAD LABU



bahan yg diperlukan:

1 biji labu kuning (prefered green skin)
5 biji telur
350 ml santan
100 gm gula melaka dicincang
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu besar gula pasir
sedikit jus pandan
sedikit vanilla
sedikit garam

1.potong labu 3:2 portion (yg atas bertangkai tu utk penutupnyer)
scoop keluarkan biji dan bersihkan bahagian dalam labu
2. kacau rata telur dan gaulkan dengan bahan2 lain hingga sebati dan tapis 2-3 kali
3. panaskan kukusan
4. tuang adunan telor kedalam labu tutup separuh dengan penutup labu bertangkai dan kukus lebih kurang 40 minit.

1 comment: