Thursday, September 10, 2009

TALAM MUTIARA HITAM

sukalah dengan talam ni...tp agak liat sbb tepung ubinyer banyak...kena betul2 sejuk baru boleh potong...bolehla nak menambah2 kue... shantik jg ...tak la rasa malu nak bawak ke tengah meja tuh...


lapis mutiara hitam
(A)100 gm pulut hitam direbus empuk dan tos
(B)90 gm tepung beras,80 gm tepung ubi, 150 gm santan pekat,100 gm air
(C)140 gm caster sugar, 300 ml santan cair, 1/2 tsp garam, 2 helai pandan

peraturan

mix (B) dan tapis, masak (c) hingga didih masukkan (B) dan (A) kacau sebati

lapis berwarna
(A) 150 gm tepung beras, 270 gm tepung ubi,250 ml santan pekat, 250 gm air
(B) 240 gm caster sugar, 500 ml santan cair, 1tsp garam , 2 helai pandan

peraturan

mix (A) dan tapis, masak (B) hingga didih campurkan (A) kemudian bahagian 4 bahagian
1 bahagian diwarnakan merah jambu, 1 bahagian warna putih dan 2 bahagian warna hijau

mula2 kukus warna merah jambu pastu warna putih pastu hijau pastu adunan pulut hitam dan akhir sekali warna hijau

kukus setiap layer 5 minit dan last sekali 20-25 minit

selamat menalam...

No comments:

Post a Comment