Wednesday, September 9, 2009
AYAM PERCIK
resepi ibu mertua kesayanganku...
A
sekor ayam belah 4
perap dengan sedikit cili kering yg dikisar dgn bawang merah & bawang putih dan garam
B
sambal perciknya
santan betul2 pekat
sedikit perahan limau nipis
garam dan gula
C
kisar
4-6 biji cili kering (nak percik putih x payah letak cili)
secubit belacan
6-7 ulas bawang merah
beberapa hiris halia
masukan B dan C dalam kuali masak hingga pekat dan wangi, kalau nak nampak pekat lg bleh letakkan sedikit tepung beras...tp mama x letak pong
setelah sambal agak pekat keluarkan dari kuali...masukan ayam dalam kuali dan panaskan sekejab dalam lebihan sambal td...pastu bolehlah panggang ayam tu sambil2 memercikkan sambalnya...gunakan serai yg diketuk..sedap kalau guna bara arang tp
x ader dapo arang oven pun ok.....mama pernah tengok ader orang kukus dulu ayam tu sebelum dipanggang...mungkin nak cepat masak kot...
No comments:
Post a Comment