Saturday, August 29, 2009

DAGING PHAD PRIK

Sawadeekkaap!!!..eh, eh, masuk kut pintu kuar kut pintula naper ko kuar kut tingkap?..
heh.. mama ari nih pehal plak...lalok sos nampla kot...nampaknya dapor mama dengan meriahnya menyambut minggu thailand... siap bau2an limau purut, serai & daun ketombar,nasiblah baba selagi x habis stok...




jom layan phad prik daging (daging tomis pedas)

bahan2nya
A
300 gm daging lembut batang pinang (omputihnye sebut tenderloin) potong nipis
300 gm kacang panjang nak berwarna warni tambah karot ngan bunga kobis
sebiji bawang besar dihiris
3-4 helai daun limau purut
1 1/2 cawan minyak masak
ejen perasa (garam gula & sebagainya)
sos nampla (kicap ikan)

B
15 biji cili kering, celur dulu
2 batang serai
3 hiris lengkuas
1/2 biji kulit limau purut
3 batang akar ketumbar
5 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
sedikit belacan

peraturan

bahan B dikisar halus
panaskan minyak goreng daging hingga masak & angkat
kalau minyak yg tinggal banyak keluarkan sedikit, tumis bahan kisar
masukan daging goreng dan bahan perasa yg dibancuh dgan sedikit air
sebatikan & biar daging empuk masukkan sayur2an...angkat & tabur hirisan daun limau purut

1 comment:

  1. salam,

    wahh!!!nampak sedap + menariklah resipi mama ni.so far x pernah masak pad prik lagi.boleh saya cuba hujung mgg ni.

    p/s - bila tgk pagi2 ni perut tiba2 jadi keroncong pulak oppsss... :0

    ReplyDelete