heh.. mama ari nih pehal plak...lalok sos nampla kot...nampaknya dapor mama dengan meriahnya menyambut minggu thailand... siap bau2an limau purut, serai & daun ketombar,nasiblah baba selagi x habis stok...
jom layan phad prik daging (daging tomis pedas)
bahan2nya
A
300 gm daging lembut batang pinang (omputihnye sebut tenderloin) potong nipis
300 gm kacang panjang nak berwarna warni tambah karot ngan bunga kobis
sebiji bawang besar dihiris
3-4 helai daun limau purut
1 1/2 cawan minyak masak
ejen perasa (garam gula & sebagainya)
sos nampla (kicap ikan)
B
15 biji cili kering, celur dulu
2 batang serai
3 hiris lengkuas
1/2 biji kulit limau purut
3 batang akar ketumbar
5 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
sedikit belacan
peraturan
bahan B dikisar halus
panaskan minyak goreng daging hingga masak & angkat
kalau minyak yg tinggal banyak keluarkan sedikit, tumis bahan kisar
masukan daging goreng dan bahan perasa yg dibancuh dgan sedikit air
sebatikan & biar daging empuk masukkan sayur2an...angkat & tabur hirisan daun limau purut
salam,
ReplyDeletewahh!!!nampak sedap + menariklah resipi mama ni.so far x pernah masak pad prik lagi.boleh saya cuba hujung mgg ni.
p/s - bila tgk pagi2 ni perut tiba2 jadi keroncong pulak oppsss... :0