Sunday, July 5, 2009

COKLAT SAPUAN

Coklat sapuan (macam Nutella)...yummy..yummy......



bahan2

70 gm hazelnut yang dikisar
50 gm madu
200 gm susu sejat (kalau nak lebih lemak gunalah double cream)
11/2 tbs mentega tanpa garam
250 gm coklat couverture hitam (jika tak suka pahit, boleh gantikan dengan coklat susu)

1. Panaskan susu, madu dan mentega mengunakkan kaedah double-boil
2. Setelah campuran itu panas, campurkan coklat yang telah dicincang. Gaul hingga sebati baru campur hazelnut.
3. Kemudian pukul campuran yang masih panas tadi dengan mengunakan handmixer pada takat tinggi selama 1 minit untuk mengebukannya.
4. Setelah sejuk simpan dalam peti sejuk semalaman. Untuk tahan lama produk ini mesti disimpan dalam peti sejuk

* Paling sedap jika dimakan dengan roti yang panas....Selamat mencuba!

sumber: Mas Des Fontaine

No comments:

Post a Comment