Sunday, June 21, 2009

KOCI PULUT HITAM

teringin nak makan koci tp kat umah stok gula melaka / gula merah dah abis.. alamak !! camner nak buat inti... jeng, jeng jeng !!...jangan risau tengok camner mama buat...




bahan2nya
doh pulut
1 bungkus tepung pulut (500 gm)
3 sudu makan tepung pulut hitam
2 biji keledek direbus dan lenyek
sedikit garam
air secukupnya untuk menguli

intinya
1 biji kelapa parut yg putih melepak :)
2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan di carik2

dadih
santan pekat secukupnya
1 sudu tepung beras/gandum/jagung pun boleh (fungsinnya nak memekatkan jer)
kalau nak koci tu basah2 x yah letak tepung dalam santan ni
daun pisang secukupnya

cara-carannya
sediakan inti dulu
goreng 1 1/2 cawan gula (karamelkan) hingga keperang2an jaga api jangan hangus nanti pahit la plak koci tu... masukkan kelapa, pandan, n baki gula, masak atas api perlahan, apabila sejuk bentukkan bulat2 ikut besar yg anda suka dan ketepikan

sekarang sediakan doh nyer plak
satukan kedua2 tepung, masukkan keledek lecek dan sedikit garam, pastu uli sket2 ngan air..sampai jadi segumpal doh...kemudian macam buat buah melaka tu masukkan inti ditengah dan bulat2kan doh

sediakan dadihnya
santan pekat dimasak dengan sesudu tepung hingga pekat sket dan letakkan dalam mangkok besar

panaskan air hingga mendidih (banyak macam rebus buah melaka) kemudian rebus doh yg berinti tadi hingga timbul, kuih ni dah masak dah bleh makan pun...tp selagi lum bungkus ngan daun pisang bukan koci lg la namanyer...sabar2!! toskan doh yg timbul terus masukkan dalam mangkok berisi dadeh tadi ...
mulakan membungkus dengan cedok doh satu2 bersama sedikit santan, bungkuslah cam biasa, pastu kukus sekejab je dah le... sbb kueh tu dah masak...lama2 mengabihkan gas saja...kalau tak reti bungkus koci sendukkan dalam sampan cam tepung pelita atau dalam acuan pandan (tako)cam mama buat kat n3 lepas...tp kena tukar nama la...kuih bulan gerhana sesuai kot...
jual bulan posa laku ni he heh...

No comments:

Post a Comment