Tuesday, June 30, 2009

JERING MASAK LEMAK PUCUK UBI

Makan jangan sampai mak mertua lalu pun tak nampak!! kalau tak nampak itu bukan anak menantu..tu anak hantu!! :(


yang perlu disediakan

1/2 kg jering tua (rebus empuk dan ditumbuk pecah2)
2 ikat pucuk ubi (celur masukkan sedikit minyak dlm air utk kekal hijau)
30 - 40 biji cili (api ditumbuk halus)
1/2 in kunyit idup (ditumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
2 cawan santan pekat
50 gm ikan bilis (ditumbuk)
bahan perasa mengikut citarasa (garam,gula @ asam keping)

cara-cara

masukkan cili api, pucuk ubi, kunyit, serai, dan ikan bilis dalam periuk bersama sedikit air, masak sebati atas api perlahan, masukkan santan pekat dan bahan perasa
kacau selalu supaya tidak pecah minyak, akhir sekali masukkan jering yg ditumbuk
kacau hingga masak dan sedia utk dihidangkan

fakta tentang jering
digunakan sebagai pembuka selera... mempunyai khasiat yang tinggi. Ia terdiri daripada 84.1% karbohidrat, 52% kandungan air, 0.8% lemak dan 3.6% fiber
diikatakan dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan kencing manis juga baik utk kesihatan jantung.

fakta yg sangat2 penting (selepas makan jering)
jangan buang air kecil bersepah..dan bilik air harus di basuh bersih2 selepas digunakan...kalau tak nanti ada yg semput x leh bernafas ...lebih2 lg kalau mak mertua datang rumah...:)
ubat gigi harus guna lebih dari biasa kalau tak , kecik ati la pulokk bila orang berpaling muka masa bercakap dgn anda...

fakta tentang pucuk ubi
jimat belanja...petik kat kebun @ belakang umah je
yg ader penyakit hangin tuh makan sket2 je.... kang hangin satu badan plak...kecoh!!

ikan masin goreng... gandingan mantap jering masak lemak pucuk ubi...

No comments:

Post a Comment