Wednesday, July 1, 2009

APAM MEKAR

apam mekar ni ngetop giler kat MyR satu masa dulu..sumber dari rossitamz, asal usul dari dapur hanieliza, keje mama senang je..pengkopipes...apa2 pun jutaan terimakasih pada insan2 berbudi yang terlibat...pahalanya banyak taw



Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )

250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
Masukkan ovallate dan pukul lagi.
Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya)
Letakkan paper cup ke dlm acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dlm paper cup tersebut (mama hanya coreng2 warna hijau dan merah sket2 je)
Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup)

No comments:

Post a Comment