Thursday, May 28, 2009

CHICKEN PIE

petang ni ader chicken pie...jom minum petang ngan chicken pie kalau kenyang tak yah makan nasi malam ni...sebenornyer mama lebih suke inti yg campur sop cendawan tu tp tak perlah len kali buat yg tu plak...



bahan-bahannya pastry
300 gm tepung gandum
150 gm margarine
1 sudu kecil garam
50 gm gula icing
5 - 7 sudu air sejuk
cara-caranya
gaul tepung, garam dan margarine menjadi serbuk masukan air sedikit demi sedikit dan gaul menjadi sebuku doh, rehatkan sekejab dalm 5 minit sebelum di canai kedlam acuan pie, bahagi 2 pastri bahagian dalam acuan lebihkan, masukan inti letak pastri utk cover atas acuan seal keliling hias ikut selera dan glaze dgn telor yg dipukul
Intinya
2 cawan isi ayam yang dicincang
1 cawan kentang dadu
1 cawan sayur campur (yg ada karot ngan green peas tp mama tukar ngan cendawan butang)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tepung jagung
1 labu bawang besar didadukan
3 ulas bawang putih
5 biji telor puyuh di rebus (mama tak letak pun)
sedikit garam, gula
cara-caranya
tumis bawang putih hingga harum masukan bawang besar dan isi ayam, goreng hingga kering air, masukan serbuk lada dan lain2 bahan, masukan air dan biar hingga kentang empuk, akhir sekali masukan tepung jagung yg di bancuh dengan sedikit air..masak hinggga pekatglaze atas pie dengan telor yg dipukul, mama suke2 je tabur origano utk hiasan bakar hingga keperangan dalam 30 - 45 minit
* untuk pastry leh guna ready-made puff pastry yg dijual di pasaraya

No comments:

Post a Comment