Tuesday, April 14, 2009
KEK PISANG
Ramai dah cuba dan cakap kek pisang ni sedap...
resepi mama ambil dari Yani/MyR..terima kasih Yani kerana kongsi resepi yang sedap ni...kerja senang ialah kopipes...
Bahan-bahan ( 20 cm )
* 2 biji pisang
* 140g butter
* 120g gula
* 2 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanila
* 2 sudu besar fresh cream
* 1 sudu besar jus lemon
* 200g tepung gandum
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
2. Asingkan putih dan kuning telur
3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit
No comments:
Post a Comment