isu ni dah kecoh sangat pun tp atas dasar "sharing is caring"
mama atiq nak panjang-panjangkan lagi supaya tambah kecoh lagi..
"sharing is caring"
Saturday, March 26, 2011
Thursday, March 24, 2011
MURTABAK
intinya
1/2 kg kentang-potong dadu kecil (mama atiq x masukan)
1/2 kg daging lembu @ ayam cincang.
7biji bwg merah,
5bj bwg putih,
sedikit halia muda-ditumbuk
4sudu besar rempah kari daging -dibancuh dgn semangkuk air.
6 biji telur besar
2 biji bawang besar-potong dadu kecil
sepokok daun sup-dihiris
sepokok daun bawang
tumis bahan2 tumbuk hingga wangi,masukkan bancuhan rempah kari, goreng hingga pecah minyak. masukkan daging sedikit air.bila daging, kemudaian masukan kentang biar hingga kentang empuk, bila dan kering sejukkan. campurkan telur,bawang besar cincang, daun sup, daun bawang sebatikan
untuk doh tepung atau anda boleh guna kulit popia
550 gm tepung gandum
250 gm air
1 egg-50gm
3 tbsp susu pekat
1 tsp garam
1 tbsp minyak sapi
1-2 tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
cara-cara
satu kan semua bahan, sebatikan
uli hingga jadi doh
rehatkan doh selama 10min
uli lagi selama 5min
bentuk bulat2 sapu minyak sapi rehatkan lg selama 3jam atau lebih
kibar utk dibentuk bersama inti.
masak atas kuali leper
hidangkan dengan dalca atau acar bawang
sumber: kak besah @ Myresepi ~ terima kasih banyak2
Wednesday, March 23, 2011
ORANGE CUPCAKE
kek ni untuk jamuan hari jadi dak kecil ..tu la yg hias tema katun..
bahan-bahannya
225 gm mentega (lembut)
200 gm gula kaster
4 biji telur
225 gm tepung naik sendiri
2 sudu besar fresh orange juice
1 sudu parutan kulit orange
kaedah membuatnya
mula-mula putar butter ngan gula sampai kembang
pastu masukkan telur satu-satu, putar sampai kembang dgn high speed
masukkan tepung (ayak ler dulu ye anak2) kaup balikkan rata sambil ..
masukkan jus dan parutan kulit orange, bila dah sebati masukkan dalam acuan pilihan anda dan bakar sampai masak. hias megikut cita rasa anda.
bahan-bahannya
225 gm mentega (lembut)
200 gm gula kaster
4 biji telur
225 gm tepung naik sendiri
2 sudu besar fresh orange juice
1 sudu parutan kulit orange
kaedah membuatnya
mula-mula putar butter ngan gula sampai kembang
pastu masukkan telur satu-satu, putar sampai kembang dgn high speed
masukkan tepung (ayak ler dulu ye anak2) kaup balikkan rata sambil ..
masukkan jus dan parutan kulit orange, bila dah sebati masukkan dalam acuan pilihan anda dan bakar sampai masak. hias megikut cita rasa anda.
Tuesday, March 22, 2011
KEK CHIFFON PANDAN
Si-hijau yang gebu dan harum menggoda ~ membelai rasa...ahakss.
Sesuatu yg harus diberi perhatian semasa pembikinan kek ini ialah waktu mengasingkan putih & kuning telor,harus sangat berhati2, telor putih harus betul2 bersih tidak boleh bercampur kuning telor sedikit pun.
Mama dapat resepi ni dari blog 'Sinar Kehidupanku' kalau nak resepi yg sedap2 boleh lah ke sana
izinkan mama atiq kopipes ye Pn. Yati...tqvm.
jom layan ...
Bahan-bahan
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A):
1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
Sesuatu yg harus diberi perhatian semasa pembikinan kek ini ialah waktu mengasingkan putih & kuning telor,harus sangat berhati2, telor putih harus betul2 bersih tidak boleh bercampur kuning telor sedikit pun.
Mama dapat resepi ni dari blog 'Sinar Kehidupanku' kalau nak resepi yg sedap2 boleh lah ke sana
izinkan mama atiq kopipes ye Pn. Yati...tqvm.
jom layan ...
Bahan-bahan
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A):
1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
Tuesday, March 15, 2011
BREAD BUTTER PUDDING
lagi projek kitar semula ~supaya mengelak pembaziran... apa tidaknya kat rumah mama, sebuku roti tu tak pernah nak habis, bila dah sehari dua dan tak berapa nak segar lagi mama akan bungkus elok2 n simpan dalam petiais, kumpul2 bila dah cukup untuk satu adunan kuih boleh la buat apa2, bingka ke, puding ke atau apa2 kuih berasaskan roti.
resepi puding ni mama kopipes dari blog Chef Liza, pensyarah kat UiTM Penang, teman sekerja Chef Azli yg glemer itu...tapi cara nak buat puding tu tidakla mama ikut betul2 ....roti pun mama rendam je ngan susu dan hancur2kan, buah pala sagat n coklat chip pun mama tak letak sbb takder stok kat dapor mama, apa2 pun masih tetap sedap...laen kali nak ikut betul2 tentu lebih sedap...
terimakasih Chef Liza dan izinkan mama kopipes resepi di sini ye :)
bahan-bahannya -
1 buku roti
1 liter susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun bisa)
4 biji telur
gula secukup rasa
1 tsp.esen vanilla
1 paket buah pala sagat (yang bergula)
sedikit serbuk buah pala
sedikit serbuk kayu manis
kismis secukupnya
choclate chip secukupnya
mentega secukupnya
bahan untuk sos kastad -
500 gm susu segar
2 camb. gula
1 camb. tepung jagung
1 camb. tepung Kastard
sedikit vanilla esen
cara membuatnya -
1. Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega. Potong tepi roti tersebut.
2. Susun lapisan roti dengan memenuhkannya ke dalam bekas yang telahpun disapu dengan mentega dan
dialaskan dengan kertas minyak.
3. Taburkan atas kepingan roti yang telah siap disusun itu dengan kismis, choc. chip, sedikit serbuk buah
pala, sedikit serbuk kulit kayu manis dan buah pala sagat. Kemudian susun pula lapisan roti yang kedua
di atasnya.
4. Lakukan proses yang sama pada setiap lapisan roti.
5. Lakukan dan ulang proses yang sama sehingga bekas membakar telah dipenuhi 3/4 adunan ini.
6. Susu segar dicampurkan dengan gula dan telur. Kacau sebati.
7. Tuangkan adunan susu ini ke atas adunan roti, sehingga meliputi keseluruhan permukaan roti tersebut.
8. Biarkan 20 minit, dan tuang sedikit lagi adunan susu.
9. Kemudian bakar pada suhu 1800 celcius selama 30 minit atau sehingga masak dengan cara "water bath".
10.Untuk saucenya pula, masukan kesemua bahan dan masak dengan menggunakan api yang perlahan
sehingga adunan menjadi sedikit pekat.
11.Bila puding roti telah masak, biarkan ia pada suhu bilik sehingga sejuk.
12.Keluarkan potong pada size yang diingini, masukkan ke dalam pinggan hidangan curahkan sauce vanilla
dan hiaskan sebelum dimakan.
resepi puding ni mama kopipes dari blog Chef Liza, pensyarah kat UiTM Penang, teman sekerja Chef Azli yg glemer itu...tapi cara nak buat puding tu tidakla mama ikut betul2 ....roti pun mama rendam je ngan susu dan hancur2kan, buah pala sagat n coklat chip pun mama tak letak sbb takder stok kat dapor mama, apa2 pun masih tetap sedap...laen kali nak ikut betul2 tentu lebih sedap...
terimakasih Chef Liza dan izinkan mama kopipes resepi di sini ye :)
bahan-bahannya -
1 buku roti
1 liter susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun bisa)
4 biji telur
gula secukup rasa
1 tsp.esen vanilla
1 paket buah pala sagat (yang bergula)
sedikit serbuk buah pala
sedikit serbuk kayu manis
kismis secukupnya
choclate chip secukupnya
mentega secukupnya
bahan untuk sos kastad -
500 gm susu segar
2 camb. gula
1 camb. tepung jagung
1 camb. tepung Kastard
sedikit vanilla esen
cara membuatnya -
1. Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega. Potong tepi roti tersebut.
2. Susun lapisan roti dengan memenuhkannya ke dalam bekas yang telahpun disapu dengan mentega dan
dialaskan dengan kertas minyak.
3. Taburkan atas kepingan roti yang telah siap disusun itu dengan kismis, choc. chip, sedikit serbuk buah
pala, sedikit serbuk kulit kayu manis dan buah pala sagat. Kemudian susun pula lapisan roti yang kedua
di atasnya.
4. Lakukan proses yang sama pada setiap lapisan roti.
5. Lakukan dan ulang proses yang sama sehingga bekas membakar telah dipenuhi 3/4 adunan ini.
6. Susu segar dicampurkan dengan gula dan telur. Kacau sebati.
7. Tuangkan adunan susu ini ke atas adunan roti, sehingga meliputi keseluruhan permukaan roti tersebut.
8. Biarkan 20 minit, dan tuang sedikit lagi adunan susu.
9. Kemudian bakar pada suhu 1800 celcius selama 30 minit atau sehingga masak dengan cara "water bath".
10.Untuk saucenya pula, masukan kesemua bahan dan masak dengan menggunakan api yang perlahan
sehingga adunan menjadi sedikit pekat.
11.Bila puding roti telah masak, biarkan ia pada suhu bilik sehingga sejuk.
12.Keluarkan potong pada size yang diingini, masukkan ke dalam pinggan hidangan curahkan sauce vanilla
dan hiaskan sebelum dimakan.
Monday, March 14, 2011
SOMTAM BUAH-BUAHAN
biasanya dok makan somtam betik je...bila ke Thailand rupa-rupanya buah2an lain pun dibuat somtam
bahan asasnya sama, campurkan saja epal hijau, jambu batu, mangga, dan lain2 buah yg anda suka, hanya jagung je yg perlu direbus dulu...yg lain2 tu yg mentah je...bahan utama yg x boleh tinggal ialah udang kering dan kacang goreng
bahan-bahannya
buah-buahan pilihan dipotong macam nak buat rojak
kacang panjang - potong pendek2
tomato
bwg putih
cili padi
udang kering
kacang tanah
gula khas untuk somtam ada dijual di chowkit [gula kabung pun ok]
jus limau nipis or campuran jus limau nipis
sos ikan (sos nampla)
tumbuk lada, bawang putih udang kering, kacang panjang kasar2 je dan gaulkan dengan yg lain2
Wednesday, March 2, 2011
BUBUR SOM-SOM
kenapa kuih ni dipanggil bubur som-som ye...agaknya dicipta oleh makcik kalsom kot..he he...apa-apa pun kuih ni adalah antara kuih yg paling mama gemari, lemak, manis dan lembut
sumber : Kak Fida MyResepi ~ mama kopipes dari sana
u/p:- Kak Fida guna air pandan tentu lebih harum tp mama hanya guna santan
BAHAN-BAHANNYA :-
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)~ mama guna 1,700 ml sbb mama tolak air pandan
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
sumber : Kak Fida MyResepi ~ mama kopipes dari sana
u/p:- Kak Fida guna air pandan tentu lebih harum tp mama hanya guna santan
BAHAN-BAHANNYA :-
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)~ mama guna 1,700 ml sbb mama tolak air pandan
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul