Wednesday, December 29, 2010
PULUT KUNING
pulut kuning yang mama sediakan untuk majlis perkahwinan anak sedara
bahan-bahan:
1 kilo beras pulut
2 - 3 cawan santan pekat
jus kunyit (dari perahan kunyit yg ditumbuk)
sedikit garam dan sesudu kecil gula
air kelapa dan beberapa keping asam keping
basuh beras pulut dan rendam bersama kunyit dan asam keping dan air kelapa selama 4 jam, asam keping dan air kelapa pula bertujuan supaya pulut yg dikukus nampak cantik dan berkilat
toskan beras pulut dan kukuslah selama 20 - 30 minit
angkat pulut dan arong (gaul) bersama dengan santan pekat 2 - 3 cawan bersama garam dan gula. kalau pulut kuning tu bertujuan untuk dipacak bunga telur elok kurangkan santannya supaya pulut agak sedang elok dan bila dipacak bunga telur tak tumbang.
kukus sekali lagi pulut selama 20 - 30 minit atau hingga elok masak
siap untuk dihias atau dihidangkan. hidangkan dengan rendang, kari atau serunding
ukir lobak merah & putih dan rendam dulu untuk dijadikan hiasan